«ورود شما را به مجموعه مشتریان شرکت صبا دوچرخ تبریک میگوییم.»
- ضمن تشکر و قدردانی از مشتریان محترم، به آگاهی می رسانیم که مجموعه حاضر باهدف اطلاعرسانی از نحوه مونتاژ دوچرخه، حفظ و نگهداری از آن و نیز یادآوری نکات ایمنی تدوین شده است. ازاینرو برای استفاده بهتر و بیخطر از دوچرخه خود، این راهنما را بهدقت مطالعه فرمایید.
- ازآنجاکه مدلهای مختلف دوچرخه امکانات متفاوتی دارد، در این راهنما، اطلاعات اولیه جهت آشنایی با اجزای اصلی دوچرخه، نحوه مونتاژ و نگهداری از آنها بیان شده است. مونتاژ قطعات و تنظیم آنها به ابزارها و تواناییهای خاصی نیازمند است و باید فردی مجرب در نمایندگیهای فروش، این کار را انجام دهد.
برخی از اقدامات تعمیر و نگهداری دوچرخه فقط بهوسیله متخصص انجام می شود.
ایمنی
- در هنگام دوچرخهسواری از ابزارهای ایمنی فردی استفاده کنید. برای محافظت از سرخود در برابر آسیب از کلاه ایمنی استاندارد استفاده کنید. عینک دوچرخهسواری علاوه بر محافظت چشمان در برابر نور آفتاب، چشمان شما را از ورود خاک و حشرات محافظت میکند.
- دستکش دوچرخهسواری علاوه بر محافظت در برابر ضربه (اتفاقی نظیر زمینخوردن و خراشیدهشدن دست) بهخاطر وجود بالشتک در کف دست، انتقال ضربات جاده را کمتر میکند و در نهایت خستگی کمتری برای دست دوچرخهسوار اتفاق میافتد.
- پیش از ورود به جاده، قوانین آن را مطالعه کنید. بیشتر کشورها و مناطق، قوانین ملی خاصی برای دوچرخهسواران دارند. مهمترین این قوانین عبارت است از:
- از نشانههای دستی مناسب استفاده کنید.
- در مسیرهای تعیین شده برانید. (هیچگاه برخلاف مسیر ترافیک حرکت نکنید.)
- اگر به همراه یک تیم دوچرخهسواری میکنید، پشتسرهم در جاده حرکت کنید.
- در سرازیریهای خاکی با شیب تند، سرعت خود را کم کنید و بدن خود را به سمت عقب و پایین حرکت دهید. در این شرایط از هر دو ترمز استفاده کنید.
- با بوق یا زنگ حضور خود را به دیگران اعلام کنید.
- از ترمزها بادقت استفاده کنید. در هنگام توقف در پشت وسایل نقلیه یا اشیا، همیشه فاصله ایمن را رعایت کنید. قدرت ترمزگیری دوچرخه در سطوح آبوهوای مختلف متفاوت است، نسبت به شرایط آبوهوا ترمز خود را بسنجید و فاصله مناسب برای گرفتن ترمز را تخمین و رعایت کنید. از هر دو ترمز به شکل همزمان استفاده کنید. بیش از حد از ترمز جلو استفاده نکنید.
- وقتی از کنار خودروهای پارکشده عبور میکنید، مراقب آنها باشید. اگر خودرویی با سرعت حرکت کند یا درب خودرویی به طور ناگهانی در کنار شما باز شود، ممکن است دچار سانحه شوید. برای حفظ امنیت خود از بوق و یا فریاد استفاده کنید.
- در هنگام دوچرخهسواری در شب، دوچرخه باید به چراغ و شب رنگ مجهز شده باشد.
- قبل از هر دوچرخهسواری از سلامت و تمیز بودن آنها اطمینان حاصل فرمایید.
- توصیه ما این است که علاوه بر نصب لوازم چراغ جلو و عقب و شب رنگ جلو و عقب یک عدد چراغ به پشت کلاه ایمنی خود نصب کنید و از لباسهای مخصوص دوچرخهسواری استفاده کنید، وجود شب رنگ در طراحی لباسهای دوچرخهسواری باعث بهتر دیدهشدن دوچرخهسوار در نورهای کم و تاریکی میشود.
- نکته کلیدی دیدن و دیدهشدن است. برای دستیابی به این هدف از ابزارهای گوناگون استفاده کنید.
- به خیس بودن جادهها توجه کنید. هر ترمزی فارغ از نوع طراحی آن در هوای بارانی و خشک یکسان عمل نمیکند. به همین دلیل در هوای بارانی، ترمزهای تنظیمشده شما به فشار کنترلشدهتری نیاز دارد. فاصله ترمزها برای توقف را طولانیتر کنید. در این شرایط، زمان بیشتری برای توقف نیاز دارید.
آشنایی با اجزای دوچرخه
دوچرخه ابزاری است کاربردی که بهعنوان وسیله نقلیه و هم بهعنوان وسیله تفریحی، ورزشی میتوان از آن استفاده کرد.
-
بدنه
بدنه در دوچرخه میتوان از جنسهای آهن، آلومینیوم و کربن باشد، در هر سبک از دوچرخه نوع ساخت و شکل آن متغیر است.
-
دوشاخ
دوشاخ قطعهای است که به جلوی بدنه وصل شده، چرخ جلو را نگه میدارد. درصورتیکه دوشاخ بدون فنر باشد به آن دوشاخ خشک میگویند و اگر کمکفنر داشته باشد، ممکن است بادی یا روغنی باشند.
-
فرمان
فرمان میتواند از جنسهای متفاوتی مانند آهن، آلومینیوم و کربن باشد در سبکهای مختلف شکل آنها نیز تغییر میکند.
-
کرپی فرمان
به قطعهای گفته میشود که فرمان را به بدنه متصل میکند و میتواند متغیر یا ثابت باشد و زاویه رایز آنها نیز باهم تفاوت دارند که بسته به سبک و راحتی دوچرخهسوار میتواند تغییر کند.
-
زین و صندلی
بسته به سبک هر دوچرخه زینها متغیر هستند در همه آنها علاوه بر تنظیم ارتفاع لوله زین شما از تنظیم افقی زین هم بهرهمند هستید.
-
لوله زین
لوله زین از بالا به زین وصل میشود و پایین آن در بدنه فرومیرود. با استفاده از اعداد درج شده روی لوله زین سایز استاندارد را نسبت به قد خودتنظیم کنید.
نکته: لوله زین را بیش از حد مجازی که روی آن مشخص شده بالاتر نبرید (خطر شکستگی تنه)
-
لاستیک یا تایر
تایرها با چند مشخصه مثل اندازه و میزان عاج و عرض شناخته میشوند. تایرهای صافتر مربوط به جاده بوده و تایرهای عریضتر و پر عاج مربوط به کوهستان هستند.بر روی دیوارههای تایر مشخصات آن ذکر شده است.
-
طوقه
طوقه از آلیاژهای مختلف آهن، کربن و آلومینیوم ساخته میشوند و از تعداد پرههای مختلف برخوردار هستند مثل ۲۸-۳۲-۳۶. بر روی دایره طوقه قطعاتی همچون: توپی چرخها، پرهها، تیوپ و تایرها سوار هستند.
-
پنجهرکاب
پنجهرکاب دارای دو مدل lock و flat(قفل شو،صاف) است که جهت انتقال نیرو میباشد.
-
پنجه لوک یا (قفل شو)
این نوع پنجهرکاب برای استفاده حرفهای دوچرخهسواران کوهستان و کورسی به کار میرود که با استفاده از کفش مخصوص پای شما روی پنجهرکاب قفل میشود و فشار در قسمتهای مختلف پای شما پخش میشود و ماهیچهسازیهای بیشتری صورت میگیرد. همچنان به دلیل اینکه از ماهیچههای بیشتری استفاده میشود شما دیرتر احساس خستگی میکنید.
-
پنجهرکاب flat یا صاف
به پنجهرکابهای رایج روی دوچرخهها گفته میشود که در مدلهای مختلف در بازار وجود دارند در این مدل از پنجهرکابها پا روی آنها قفل نمیشود؛ اما پنجهرکابهایی با دندانههای درشتتری هستند که چسبندگی پای شما روی آنها بیشتر میشود.
-
طبق قامه
طبق قامه، به چرخدندههای میانی دوچرخه گفته میشود که رکابها در نهایت به آن متصل میشوند. تعداد چرخدنده روی آن، دندههای جلوی شما را مشخص میکند میتواند تکی دوتایی یا سهتایی باشد.
-
شانژمان (دستگاه تعویض دندهعقب)
قطعهای که کاره تعویض دنده را در قسمت عقب دوچرخه انجام میدهد و زنجیره شمارا در قسمت خودرو های عقب به بالا و پایین هدایت میکند.
-
طبق عوض کن
به قطعهای گفته میشود که وظیفه تعویض دنده را در قسمت طبق قامه دوچرخه دارد و با استفاده از دستهدنده و کشیدهشدن سیم زنجیر را بروی طبق به چرخدندههای بالا و پایین هدایت میکند.
-
دستهدنده
بر روی فرمان در کنارکتی ترمز قرار دارد و با استفاده از اهرم دستهدنده میتوان دنده هارا در قسمت شانژمان و طبق عوض کن تغییر داد.
-
دسته ترمز
اهرمی است بروی فرمان که با استفاده از آنها میتوان نیروی ترمزگیری بر روی طوقه یا دیسک ترمز را انتقال داد.
-
ترمز (دیسکی و لقمهای)
ترمزها وظیفه نگهداشتن چرخ هارا برعهده دارند، ترمزها میتوانند ویبرک یا دیسکی باشند که با استفاده از لنت و لقمهها با نیروی ترمزگیری باعث نگهداشتن دوچرخه میشود.
-
خودرو
خودرو به چرخدندههایی میگویند که به چرخ عقب بسته میشوند و باعث میشوند زنجیر بتواند با حرکت روی آنها، سرعت و قدرت متفاوتی به چرخ وارد کند.
-
زنجیر
زنجیر قطعهای است که از چرخدندههای جلو (طبق قامه) تا چرخدندههای عقب (خودرو) کشیده شده است و بر اثر نیروی که دوچرخهسوار به پدالها وارد میکند بهوسیله زنجیرچرخ عقب به حرکت درمیآید.
-
توپی چرخ
توپی محور چرخ جلو و عقب شما است که در دو نوع ساچمهای و بلبرینگی موجود است. توپیهای بلبرینگی از سرویس کردن مداوم تقریباً بینیاز است درحالیکه توپیهای ساچمهای باید بهصورت دورهای تنظیم و سرویس بشوند.
-
آچار و ابزارهای لازم
- ابزارهای تعمیری دوچرخه یکی از مهمترین ارکان دوچرخه میباشد، برخی از ابزارها بهصورت تخصصی برای تعمیر و نگهداری از قطعات کم استهلاک دوچرخه میباشد که لازم نیست دوچرخهسوار آنها را همراه داشته باشد و باید در تعمیرگاههای مجاز دوچرخه اقدام به تعمیر آن کرد. این ابزار شامل:
- انواع آلنهای ۱ الی ۸
- آچار تخت ۸ الی ۱۷
- آچار پره
- انواع آچار بکس
- آچار زنجیر
- انواع آچار خودرو
- انواع پیچگوشتی
- آچارفرانسه و قفلی
- آچار ستارهای
- آچار کاسه دوشاخ
- آچار گیو
- آچار سنتر لاک
- آچار لوله بر
- آچار توپی تنه
- ترکمتر
- فولی کش
- تایلیور
- پمپ باد
- گیج تنظیم باد
- فرچه سیمی
- انبردست و سیمچین
- دستگاه لنگی
ابزارهایی که دوچرخهسوار باید به همراه داشته باشد شامل:
- دسته آلن
- لوازم پنچری (تلمبه، تایلیور، چسب، وصله، سنباده)
- آچار پره و زنجیر
- قفل زنجیر که نسب به سایز زنجیر که شامل ۸سرعته تا ۱۲سرعته میباشد.
- آچار تخت ۱۳ تا ۱۵.
مونتاژ
دوچرخه به شکل تک کارتن شده ارسال میشود، برای استفاده و آماده مصرفشدن قطعات زیر باید بر روی دوچرخه نصب گردد.
نکته: در صورت نبود ابزار مناسب یادانش فنی، از نمایندگیهای خدمات پس از فروش صبادوچرخ یا افراد متخصص برای آمادهکردن دوچرخه کمک بگیرید.
- فرمان
- زین و لوله زین
- چرخ جلو
- پنجهرکاب
-
فرمان
فرمان باید بر روی کرپی نصب گردد، برای انجام این کار ۴ عدد پیچ قسمت اتصال فرمان کرپی را باز کنید، فرمان را در قسمت مخصوص قرار داده، قسمت بیرونی کرپی را بر روی آن قرار دهید و پیچها را ببندید.در نظر داشته باشید برای تشخیص قرارگرفتن درست فرمان بر روی کرپی در قسمت وسط فرمان نشانهای قرار داده شده است که باید این نشانه در مرکز قسمت خالی کرپی قرار گیرد.
پیچهای استفاده شده در قسمت کرپی از جنس آلومینیوم هستند، پس این پیچها باید باقدرت مشخص بسته شوند، بهطورکلی نیروی لازم برای بستن پیچهای کرپی بین ۴ تا ۶ نیوتن متر است. برای این کار شما حتماً نیاز به ترکمتر دارید، در صورت عدم استفاده از ترکمتر و بستهشدن بیش از حد پیچها امکان شکستگی در کرپی وجود دارد.
-
زین و لوله زین
برای اتصال زین به لوله زین باتوجهبه نوع لوله زین به ابزارهای متفاوتی وجود دارد، برای لوله زینهای فک دار نیاز به آلنهای شماره ۴،۵ و یا ۶ خواهد داشت، و برای لوله زینهای معمولی نیاز به آچارهای ۱۳،۱۴ خواهد داشت، با استفاده از ابزارهای لازم زین را به لوله زین متصل کنید و بهاندازه کافی پیچها را سفت کنید. توجه داشته باشید که زین باید کاملاً بهصورت افقی باشد؛ یعنی نوک زین به سمت پایین یا بالا نباشد.در لوله زینهای فک دار، در نظر داشته باشید که جهت فک لوله زین به سمت عقب باشد.میزان قدرتی که برای بستن پیچها لازم است، در صورت لزوم روی پیچهای لوله زین ذکر شده است.
-
چرخ جلو
بهصورت کلی برای اتصال چرخ جلو به دوشاخ، موارد زیر را در نظر بگیرید.
جهت صحیح قرارگیری چرخ را میتوان از جهت مشخص شده به روی تایر تشخیص داد، بر روی جداره تایر جهت صحیح چرخش تایر مشخص شده است.
در ترمزهای دیسکی جهت چرخش بروی دیسک نیز مشخص شده است.
پس از تشخیص جهت درست و قرارگرفتن تایرها، نوبت به بستن اتصالات چرخ به دوشاخ است که به سه دسته کلی تقسیم میشوند.
۱-اتصالات مهرهای:
برای بستن این اتصال قبل از قرارگرفتن مهرهها، واشر خاردار را روی چرخها قرار دهید و قسمت خار این واشر در سوراخ مخصوصی که روی چرخ تعبیر شده قرار دهید، و سپس مهرهها بسته و محکم شوند.
۲- اتصالات ضامنی:
ضامن را از داخل محور چرخ رد کرده، و بهاندازه کافی سفت کنید، ترتیب قرارگیری فنرها را رعایت کنید.
در نظر داشته باشید که همیشه چه در چرخ جلو و چرخ عقب ضامن سمت دیسک (سمت چپ دوچرخه) قرار میگیرد.
میزان سفتی ضامن باید به مقداری باشد که ضامن بهصورت کامل بسته شود، نیروی استفاده شده برای بستن ضامن باید به مقداری باشد که نه ضامن شل باشد و خیلی راحت بسته شود، و نه آنقدر سفت باشد که ضامن به طور کامل بسته نشود و زور بسیار زیادی بخواهد.
۳- اتصال شفتی
اگر اتصال شفتی دارای ضامن باشد از جهتی که ضامن شفت روی دوشاخ نصب شده است، شفت را از داخل توپی رد کرده آن را بهاندازه کافی سفت کنید، اگر اتصال شفت بدون ضامن باشد، بسته به سبک دوچرخه، از آلنهای ۵ و یا ۶ استفاده کنید.
اصولاً اتصالات شفتی در دوچرخههای حرفهای استفاده میشود، و میزان سفتی پیچ شفت بروی دوشاخ بهصورت نیوتن متر ذکر شده است.
-
پنجهرکاب
بستن صحیح پنجهرکاب بسیار اهمیت دارد، زیرا اگر در ابتدا بهصورت صحیح بسته نشود یا قدرت کافی در میزان سفتی پیچ آن بکار نرود ممکن است بهمرور باعث هرز شدن قامه گردد و ضرر زیادی متحمل شود.
رزوههای پنجهرکابهای سمت راست چپ بهصورت برعکس هستند، یعنی رکاب راست حتماً باید روی قامه راست و رکاب چپروی قامه چپ متصل شود.
برای تشخیص رکاب راست و چپ عمدتاً بروی خود پدال یا برچسب L و R قرار گرفته شده، یا به هر دلیلی برچسب L و R موجود نبود در انتهای پیچ رکاب یک حرف L و یا R روی فنر خود رکاب حک شده است.
برای اتصال پدال به قامه، و قرارگرفتن رزوه رویهم دقت کافی را بکار ببرید، و در نظر داشته باشید تا موقعی که رزوهها به طور کامل بسته نشده است نیاز به اعمال هیچگونه زوری نیست.
برای انجام اصولی این مورد بهتر است رزوهها راکمی به گریس آغشته کنید، در مرحله آخر از آچار مخصوص پدال برای سفت کردن هرچه بیشتر پدال استفاده کنید.
اکثر پدالها توسط آچار مخصوص پدال که سایز ۱۵ هستند سفت میشوند، و پدالهای ردهبالا توسط آلن مشخص شده بروی خود پدال سفت میشوند.
-
آچارکشی اولیه دوچرخه
نکته: برای آچارکشی اولیه دوچرخه بهتراست از نمایندگان صبادوچرخ، یا افراد متخصص در این زمینه کمک بگیرید، به دلیل اینکه آچارکشی صحیح اولیه بسیار در کیفیت دوچرخهسواری و سلامت دوچرخه مؤثر خواهد بود.
-
آچارکشی فرمان
برای آچارکشی فرمان قطعات زیر باید چک شود:
بستهبودن پیچهای کرپی و سفتبودن کافی پیچها، (در اکثر دوچرخهها میزان سفتی پیچ برحسب نیوتن متر در کنار هر پیچ نوشته شده است)، اگر مشخص نبود حتماً از نمایندگیهای مجاز کمک بگیرید.
از صاف بودن فرمان دوچرخه نسبت به تایر مطمئن شوید، و برای تغییر زاویه در صورت کج بودن فرمان پیچهای کرپی را کمی شل کنید، (منظور دو عدد پیچ قسمت پایین کرپی) فرمان را در زاویه مناسب قرار داده و پیچها را بهاندازه مشخص سفت کنید.
یکی از موارد مهم در قسمت آچارکشی فرمان اطمینان از سفتبودن پیچ کاسه دوشاخ است، برای سفت کردن پیچ کاسه دوشاخ، ابتدا دو عدد پیچ سمت پایین کرپی را شل کرده، و پیچ کاسه دوشاخ را به میزان تعیین شده (تاحدیکه) با ترکمتر بسته و کمی سفت شود، پس از سفت کردن پیچ کاسه دوشاخ، پیچهای قسمت پایین کرپی را مطابق دستورالعمل قسمت بالا سفت نمایید.
-
چرخها
باد تایر را مطابق عدد درج شده بروی تایر را تنظیم نمایید، بهطورکلی بروی تمامی تایرهای استاندارد فشار باد حداقل به حداکثر ذکر شده است، این اعداد اصولاً بر اساس پی اس آی یا کیلوپاسکال ذکر شده است.
از سفتبودن ضامنهای چرخ جلو و عقب، (مهرهها یا شفتها) مطابق دستورالعمل قبل مطمئن شوید.
برای تنظیم بادهای تایر از پمپ باد مناسب استفاده نمایید. دو نوع سر والف رایج وجود دارد: سر والف امریکن یا فرنچ والف که به آنها موتوری یا والف فرانسوی هم گفته میشود.
در مدلهای سروالف (فرانسوی) پیچ اطمینان را بازکرده مطمئن شوید که پس از یکبار فشار، پیچ کار میکند. هنگامی که تایر را باد کردید، پیچ اطمینان را سفت کنید.
سیستم کامل دنده شامل:
- دستهدنده
- طبق قامه
- طبق عوض کن
- شانژمان
- گوشواره
- زنجیر
- خودرو
ابتدا دست دندههای خود را با استفاده از آلن ۴ یا ۵ سفت کنید. در قسمت طبق قامه از آچار بوکس ۱۴ و یا آلن ۸ برای اطمینان از سفتبودن آن استفاده کنید.
طبق عوض کن خود را با آچار تخت ۹ و یا آلنهای ۴ و ۵ به میزان کافی سفت کنید در قسمت عقب دوچرخه که شانژمان و گوشواره وجود دارد از سفتی آنها اطمینان پیدا کنید. برای سفت کردن شانژمان از آلن ۵ و برای سفت کردن گوشواره از آلن ۵ و یا ۳ استفاده کنید.
نکته: توصیه میشود در صورت تنظیم نبودن دندهها به نمایندگیهای مجاز صبادوچرخ و یا مراکز فنی مراجعه فرمایید.
سیستم ترمز به دودسته کلی لقمهای و ترمز دیسکی تقسیم میشوند.
ترمزهای لقمهای در دوچرخههای موجود در بازار به دو دسته تقسیم میشوند.
- ترمز لقمهای وی شکل (v-brake)
- ترمزهای کلنگی که در دوچرخههای بچگانه استفاده میشوند.
ترمزهای لقمهای هیدرولیک ویبرک
- بهجای استفاده از سیم برای کشیدن لقمهها از روغن استفاده میکند و فقط در دوچرخههای سبک جاده حرفهای مورداستفاده قرار میگیرد.
ترمزهای دیسکی مکانیک
- از ترکیب کالیپری که توسط سیم کشیده میشود لنتها را به دیسک چسبانده و عملکرد ترمز صورت میگیرد.
ترمزهای دیسکی هیدرولیک
- عملکرد ترمز در این ترمزها مشابه ترمز دیسک مکانیک است، ولی بهجای سیم از روغن در حال انتقال نیرو است.
در ترمزهای v-brake
- لقمه ترمز را به شکلی سوار کنید که سطح ترمز لقمه با سطح ترمز طوقه موازی باشد و دقیقاً در مرکز قرار گیرد.
- پیچ تنظیم را بروی کتی ترمز سفت کرده آن را با دوپیچش باز کنید.
- سیم را بر روی کتی ترمز نصب کنید تا فاصله بین لقمهها و طوقهها mm2-1 باشد.
- سیم ترمز را کشیده و در صورت لزوم برای تنظیم فاصله میان لقمه ترمزها و طوقه از سیمگیر که بر روی پایههای ترمز نصب شده استفاده کنید.
- چنانچه پایه ترمزها بهصورت همزمان در ترمزگیری عمل نکردند، میتوان از پیچ تنظیم پایه ترمزها استفاده کرد.
- هنگامی که لقمهها را سوار کردید و سیمها کشیده شد، کشش سیم را با استفاده از پیچ کتی یا مهره قفل در نگهدارنده سیم جایی که سیم ترمز وارد کتی ترمز میشود تنظیم کنید.
- توجه داشته باشید که قفل باید mm 5 کمتر در کتی پیچ شود.
ترمز دیسک مکانیکی
- پیش از تنظیم ترمزهای دیسک مطمئن شوید که دیسکها نقض ظاهری ندارند و سطح لنتها، صاف و بدون خراش است.
- با کنترل چشمی، کالیپر ترمز را به شکلی نصب کنید که سطح ترمز لنت با ترمز دیسک موازی باشد. پیچهای کالیپر را سفت کنید (N/M5-8)
- از پیچ تنظیم برای سوارکردن لنت ثابت به شکلی استفاده کنید که لنت در نزدیکترین فاصله ممکن با دیسک قرار میگیرد و در زمان چرخش چرخ با آن برخورد نکند.
- سیم ترمز را بهگونهای تنظیم کنید که در هنگام کشیدن کتی cm3-2 با فرمان فاصله داشته باشد. در صورت لزوم از پیچ تنظیم بر روی کتی ترمز استفاده کنید.
- متناسب با ساییدگی از پیچ تنظیم بر روی کالیپر ترمز استفاده کنید و میان لنتها فاصله بیندازید.
ترمز دیسک هیدرولیک
پیش از تنظیم ترمزهای دیسک هیدرولیک مطمئن شوید که دیسکها مشکل ظاهری ندارند و دارای سطحی صاف و بدون خراش است. از طریق کنترل چشمی، کالیپر ترمز را طوری تنظیم کنید که سطح ترمز لنت با دیسک موازی باشد پیچهای کالیپر را سفت کنید. (N/M 8-5)دوچرخههای تولید شده همیشه بهصورت تنظیم شده به دست مشتریان میرسد، سپس قاعدتاً نباید به آچارکشی و تنظیم مجدد داشته باشند، ولی اصولاً به دلیل اینکه تمام عملکرد سیستم دنده (چه طبق عوض کن چه شانژمان) از طریق کشیدگی یک سیم صورت میپذیرد، و این سیم نهایت توسط یک پیچ نگه داشته شده میشود از تنظیم خارجشدن سیم دنده اتفاقی است طبیعی.
سایزبندی دوچرخه
معمولاً در اذهان عمومی و کسانی که تازه به ورزش دوچرخهسواری علاقهمند شدهاند و اطلاعات کمی در مورد انتخاب سایز مناسب برای خود دارند بهاشتباه دوچرخه را فقط به سایز ۲۶(در افراد بزرگسال) میشناسند و از دیگر فاکتورهای انتخاب سایز مناسب غافل میشوند.در این قسمت نحوه انتخاب صحیح دوچرخه مناسب برای شما را بهاختصار بیان میکنیم. معمولاً در انتخاب سایز دوچرخه با دو عدد (سایز) روبرو هستیم:
- (Rim Size ) -سایز طوقه
- ( Frame Size) -سایز تنه
معمولاً سایز طوقه را با عددهای ۱۲، ۱۶، ۲۰، ۲۴، ۲۶، ۲۷.۵، ۲۸، ۲۹ اینچ مشخص میکنند که تا حدودی برای سنین مختلف و باتوجه به قد افراد متفاوت است. معمولاً کودکان در سنین مختلف قد متفاوتی دارند،پس سن خیلی ملاک خوبی برای انتخاب سایز دوچرخه نیست، البته دانستن رنج سنی به این انتخاب کمک خواهد کرد.
بهصورت نسبی کودکان دو تا پنج سال از دوچرخه سایز ۱۲ (با رنج قدی ۶۵ تا ۸۵ سانتیمتر).
کودکان چهارتا شش سال، از دوچرخه سایز ۱۶ (با رنج قد ۸۵ تا ۱۰۵ سانتیمتر).
کودکان شش تا ده سال، از دوچرخه سایز ۲۰ (با رنج قد ۱۰۵ تا ۱۲۰ سانتیمتر)
کودکان ده تا چهارده سال، از دوچرخه سایز ۲۴ (با رنج قد ۱۲۰ تا ۱۵۰ سانتیمتر – با سایز تنه مختلف ۱۳-۱۴ و ۱۵ حدوداً)
ارتباط سایز تنه با قد
معمولاً سایز تنه ارتباط مستقیم با قد افراد دارد. در برندهای مختلف یا کشورهای اروپایی و آمریکایی دستهبندیهای مختلفی وجود دارد. به طور مثال در برخی برندها سایزبندی بهصورت XS,S,M,L, XL .
در سبکهای کوهستان، ۱۳,۱۴,۱۵,۱۶,۱۷,۱۸,۱۹,۲۰,۲۱,۲۲ (اینچ)
در مدلهای شهری و کورسی ۳۴,۳۸,۴۳,۴۸,۵۰,۵۱,۵۲,۵۳,۵۴,۵۵,۵۶,۵۸ و … (سانتیمتر)
معمولاً در ایران سایز تنههای (۱۵، ۱۶، ۱۷، ۱۸، ۱۹، ۲۰، ۲۱) و ۲۲ در اکثر برندها وجود دارد. به طور مثال فردی که قدی حدود ۱۷۰ سانتیمتر دارد (۱۶۵ تا ۱۷۵) میتواند از تنه ۱۷ استفاده کند و یا کسی که حدود ۱۹۰ سانتیمتر قد دارد (۱۸۵ تا ۱۹۵) از تنه ۱۹ استفاده کند.همچنین شما میتوانید روی دوچرخه موردنظر سوار شوید و دوچرخه بین پاهای شما باشد در حالت عادی و زمین مسطح، در این هنگام باید فاصلهای حدود ۲ تا ۵ سانتیمتر بین فاق شما و لوله بالایی دوچرخه به وجود بیاید.
سایز تنه برای بانوان
انتخاب سایز تنه برای بانوان نیز تقریباً به همین صورت است. ولی باتوجه به کشیدگی پا و کوتاه بودن اندازه دستها نسبت به آقایان دوچرخههایی با تنههای خاص برای خانمها وجود دارد که میتوانند از آنها استفاده کنند. لازم به ذکر است در اکثر موارد این الگو روشی مناسب برای انتخاب سایز تنه است، در برخی موارد ممکن است بالاتنه و یا پایینتنه افراد کمی نامتناسب باشد (برای مثال شخصی دارای پاهای کشیدهتر یا کوتاهتر و یا بالاتنهای کشیده یا کوتاه و حتی دستانی بلند و یا کوتاه باشد) که در این موارد روشهای مختلف دیگری وجود دارد. همچنین میتوان با تعویض کرپی (با اندازههای مختلف) و رگلاژ زین بهتناسب دقیقتری رسید.
* برای سایز کردن دقیقتر توصیه میشود به بایک فیتینگهای مجاز مراجعه فرمایید.
بررسیهای پیش از هر بار سوارشدن
- ترمزها چک شود
زمانی که دوچرخه خود را به عقب جلو حرکت میدهید کتی ترمز را فشار میدهید چرخ باید کاملاً قفل شود.
- فشار باد تایرها باید تنظیم باشد.
- زنجیر دوچرخه بررسی کنید که بهاندازه کافی آغشته به روغن باشد.
- قدرت نگهداری ضامنهای چرخها را بررسی کنید.
روشهای استفاده صحیح از دوچرخه
-
روش صحیح دنده دادن
حرکت با دنده صحیح در مسیرهای سربالایی، مسطح و سرپایینی مانع فرسایش زودهنگام سیستم دنده میشود.رکابزدن شما بهبود پیدا کرده و از آسیبهای احتمالی به زانوی شما جلوگیری میشود.
- زمان تعویض دنده: سخت و سفت حرکتکردن رکابها زیر پای دوچرخهسوار و همچنین هرز چرخیدن آنها به این معنا میباشد که دنده مناسب در سطحی که در حال رکابزدن هستید انتخاب نشده لازم به تعویض دنده میباشد.
- هنگام حرکت در سربالاییها باید از طبق شماره یک و خودروهای یک تا سه استفاده کنید.
- هنگام حرکت در مسیرهایی با فراز کم و یا مسطح باید از طبق شماره دو و خودروهای سه تا هفت استفاده کنید.
- هنگام حرکت در مسیرهای سرپایینی باید از طبق شماره سه و خودرو های هفت تا نه استفاده کنید.
- بهترین حرکت قرارگیری زنجیر در انواع دوچرخه با تعداد دندههای متفاوت بهصورت روبهروی هم میباشد. برای مثال قرارگرفتن زنجیر در طبق سه و خودرو یک اشتباه میباشد.
- نکته: شاید در نگاه اول دوچرخهسواری امری ساده به نظر برسد. اما با یادگیری و رعایت اصول و تکنیکهای دوچرخهسواری میتوان لذت آن را دوچندان کرده و علاوه بر این دوچرخهسوار و دوچرخه هم دچار آسیب نگردند.
-
روش صحیح ترمزگرفتن
- یکی از اصول مهم و کاربردی در زمان دوچرخهسوار یادگیری صحیح ترمزگیری آن میباشد. زیرا در این صورت دوچرخهسوار در زمان مواجهشدن بامانع میتواند بهراحتی ترمز گرفته و از سقوط خود در حین دوچرخهسواری و واردشدن آسیب به خود و دیگران جلوگیری نماید. به همین منظور در ادامه به آموزش صحیح ترمزگیری که بهعنوان مهمترین مهارت دوچرخهسواری شناخته شده است، خواهیم پرداخت.
- چککردن ترمزها
- قبل از حرکت باید ابتداترمزها را امتحان کرده و مشاهده نمایید کدام ترمز متعلق به چرخ جلو و کدام ترمز متعلق به چرخ عقب است.البته باید به این نکته توجه داشت در کشورهای گوناگون جای ترمزها تغییر میکند و حتی با راستدستی و یا چپدستی افراد تغییر خواهد کرد. ازاینرو برای تشخیص ترمز جلو و عقب دوچرخه، باید چرخ جلو را بلند کرده، با دست بچرخانید و ترمزها را یکبهیک امتحان کنید.
- نکاتی برای ترمزگیری صحیح دوچرخه
- در واقع همان قدر که نحوه صحیح ترمزگیری اهمیت دارد، آشنایی با ترمزهای جلو و عقب دوچرخه ونحوه عملکرد صحیح آنها هم امری لازم و ضروری است. حال برای ترمزگیری صحیح دوچرخه نیاز به رعایت اصول و تکنیکهایی هستیم که در ادامه به بررسی این موارد خواهیم پرداخت.
- نحوه توزیع نیروی ترمز
- در واقع برای ترمزگیری صحیح دوچرخه باید نیروی خود را در قسمت عقب دوچرخه متمرکز نمایید. چرا که در زمان ترمزگیری و کاهش سرعت دوچرخه، وزن هم بر روی چرخ جلو متمرکز شده و تمام قدرت بر روی چرخ جلو متمرکز خواهد شد و همین امر ترمزگیریو توقف را دشوارتر مینماید.
- ازاینرو در زمان ترمزگیری، خود را به سمت عقب متمایل کنید تا وزن روی چرخ عقب بیفتد و نیروهای ترمز یکسان شود و هر چه ترمزگیری سریعتر و شدیدتر باشد باید تمرکز نیروی دوچرخهسوار در قسمت عقب دوچرخه بیشتر باشد. به همین منظور توصیه میشود تا باسن خود را در عقبترین قسمت زین قرار دهید.
- حالت بدن در زمان ترمزگیری
- دستان خود را بر روی ترمزها قرار دهید، بازوهای خود را صاف کنید و وزن خود را در عقبیترین قسمت زین متمرکز کنید درحالیکه برای ترمزکردن از هر دودست استفاده مینمایید.
- در ضمن هنگام ترمزگرفتن توصیه میشود که آرامش خود را حفظ کرده و با شل نگهداشتن شانهها، آرنجها را خم کنید و دست خود را روی فرمان کمی شل کنید تا در این حالت بدن از انعطافی کافی برخوردار باشد و بهخوبی دوچرخه را کنترل نماید.
- البته بهتر است که برای ترمزگیری فقط از یک انگشت استفاده کنید تا با چهار انگشت دیگر بتوانید فرمان را بهخوبی کنترل نمایید و در ضمن پاها در جاهای خود ثابت باشند.
- اصول ترمزگیری در جادههای خیس و مرطوب
- ترمزگیری در جادههای خیس سختتر جادههای خشک است؛ زیرا لاستیکها بر روی سطوح خیس کشش کمتری دارند و ازاینرو باید ترمزگیری بهصورت آرام انجام گیرد.
- در ضمن برای جلوگیری از قفلشدن ترمزهای جلو باید سعی کرد، فقط از ترمز عقب استفاده نمود تا در این راستا بتوان لغزش چرخ عقب را کنترل کرده یا حتی یک پای خود را نجات داد تا دوچرخهسوار دچار اتفاقات ناگواری نظیر لیزخوردن و تصادف نشود.
- انتخاب لاستیک مناسب
- استفاده از لاستیک باکیفیت و چسبندگی مناسب، برای ترمزگیری بهینه امری لازم و ضروری است شما میتوانید نسبت به سبک سواری تایر موردنظر را انتخاب کنید.
- آموزش ترمزگیری
- ترمزکردن در مسیر صاف
- برای ترمزکردن بر روی مسیرهای صاف و جادههای آسفالت شده باید ابتدا از ترمز عقب استفاده کرده و سپس ترمزهای جلو را گرفت و در زمان ترمزگیری توجه داشته باشید که چرخها قفل نشوند.
- در هنگام پایین آمدن از سراشیبی
- در مسیرهای سراشیبی ترمزها باید بهصورت کوتاه و گاهگاه انجام شود. چرا که با ترمز ناگهانی چرخها قفل شده و دوچرخهسوار تعادل خود را از دست میدهد.
- البته توزیع نیروی ترمز با تغییر سراشیبی متغیر است. بهطوریکه
- زمانی که در سراشیبی با شیب تند قرار گرفتهایم ۹۰ درصد نیروی ترمز به چرخ جلو و ۱۰ درصد آن به چرخ عقب وارد میشود.
- زمانی که در سراشیبی با شیب تند قرار گرفتهایم ۷۰ درصد نیروی ترمز به چرخ جلو و۳۰ درصد آن به چرخ عقب وارد میشود.
- در شرایط بارندگی
- در مواقع بارندگی باید زودتر از مواقع معمول عمل ترمزگیری را انجام داد. زیرا گلولای موجود در جاده میزان چسبندگی تایرها به جاده را کاهش داده و هم چنین آب وگل میان بلوکههای ترمز در عملکرد آن اختلال ایجاد خواهد کرد.
در پیچها
- یکی از مهمترین موارد ترمزگیری در زمان ورود دوچرخهسوار به پیچها میباشد البته بهتر است قبل از واردشدن به پیچها سرعت دوچرخه را کم کند تا در زمان پیچیدن نیاز به ترمزگرفتن نداشته باشد.پیشنهاد میشود در صورت لزوم ترمزگیری در پیچها بهصورت کاملاً مایل بوده و هر دو ترمز باهم گرفته شود
- سرویسهای دورهای و نگهداری صحیح دوچرخه:
- دوچرخه نیز همانند هر وسیله نقلیه دیگری نیاز به سرویس و نگهداری دارد این امر موجب پیشگیری از ضررهای جبرانناپذیر میشود و همچنین وسیله شما همیشه در شرایط مطلوب قرار دارد.
- زمانهای ارائه شده صرفاً یک پیشنهاد کلی است زمان مناسب بررسی هر بخش باید با توجه نوع و کیفیت دوچرخه و نوع سواری شما در نظر گرفته شود.
- پیشنهاد ما به شما:
- مرحله اول – یک ماه استفاده از دوچرخه یا در صورت بروز اولین ایراد: آچارکشی اولیه
- آچارکشی اولیه شامل:
- بازبینی کلی و اطمینان از سفتبودن اجزا دوچرخه
- مرحله دوم – ۹۰ روز استفاده مفید از دوچرخه: آچارکشی کامل
- آچارکشی کامل شامل:
- چککردن کاسه دوشاخ و عملکرد دوشاخ
- بررسی دندهها، ترمزها و در صورت نیاز روغنکاری
- مرحله سوم – یکساله استفاده از دوچرخه: سرویس کامل
- سرویس کامل شامل:
- خدمات پس از فروش
- پیش از استفاده از دوچرخه، راهنما را بادقت بخوانید و موارد ضروری آن را رعایت فرمایید.
- آچارکشی کامل شامل:
- آچارکشی اولیه شامل:
- مرحله اول – یک ماه استفاده از دوچرخه یا در صورت بروز اولین ایراد: آچارکشی اولیه
مسئولیتهای خریدار
-استفاده، سرویس نگهداری و محافظت از دوچرخه باید مطابق این راهنما انجام شود.
گروه صبادوچرخ ، یکی از شرکتهای عرضهکننده دوچرخه، لوازم جانبی در کشور است که باهدف ارائه محصولات باکیفیت و خدمات درخور شأن مشتریان در عین توجه به اقتصاد خانوادهها، تأسیس شد. حفظ تنوع محصولات و کیفیت آنها، همواره یکی از دغدغههای ما بوده است.در سالهای اخیر، ما در این شرکت با بهرهگیری از تجربیات افراد متخصص در حوزه دوچرخه و حمایت از جوانان مستعد این رشته، در ارتقای فرهنگ دوچرخهسواری در کشور تلاش کردهایم.
آدرس دفتر مرکزی و فروشگاه: تهران، خیابان آفریقا بالاتراز پل میرداماد خیابان آناهیتا، پلاک ۱۳
تلفن:۰۲۱-۸۸۷۸۰۶۵۱